Tutorial : Circular Date Header

Wednesday, December 10, 2014





Hey! Assalamualaikum readers :)

Apa khabar ? Harinih Cikk Mira nak share tutorial circular date header.





CIRCULAR DATE HEADER FOR YOUR BLOG POST


1.  Settings > Language and Format > Date Header Format > Tukarkan 00 Month 0000. *Perlu tukar kalau tak tukar ia takkan jadi.





2.  Layout > Blog Post Gadget > Edit > Post Page Options > first option Date > Tukar 00 Month 0000. * seperti tadi


3. Template > Edit html > CTRL +F >  Search code dibawah

<h2 class='date-header'>
 <span>
<data:post.dateHeader/>
</span>
</h2>
4. Tukarkan code diatas dengan code dibawah

<div id='Date'> 
<script>changeDate(&#39;<data:post.dateHeader/>&#39;);</script> 
</div> 
<b:else/> 
<div id='Date'> 
<script>changeDate(&#39;&#39;);</script> 
</div>

5. Sekarang search code </head>  dan paste code dibawah diatas code tersebut

<script type='text/javascript'>
      //<![CDATA[ 
      var DateCalendar; 
      function changeDate(d){ 
        if (d == "") { 
          d = DateCalendar; 
        } 
        var da = d.split(' '); 
        day = "<strong class='date_day'>"+da[0]+"</strong>"; 
        month = "<strong class='date_month'>"+da[1].slice(0,3)+"</strong>"; 
        year = "<strong class='date_year'>"+da[2]+"</strong>"; 
        document.write(month+day+year); 
        DateCalendar = d; 
      } 
      //]]> 
    </script>
6.  Paste code dibawah , diatas code </head>  , betul2 dibawah script tadi

 <b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
      <style type='text/css'>
        /* Calendar style date */ 
        #Date { 
          position:absolute; 
          background: #ffffff; /* CHANGE BACKGROUND COLOUR - use #HEXVALUE or url("DIRECT-IMAGE-URL")*/
          display: block; 
          width:60px; /* CHANGE WIDTH */
          height:60px; /* CHANGE HEIGHT */
          float: left; /* CHANGE POSITION OF DATE - left none right */
          margin: 0px 2px 0 -60px; /* CHANGE POSITION OF DATE */
          padding: 0px; 
          border: 0; 
          text-transform: uppercase; /* CHANGE TEXT STYLE - lowercase uppercase */
          -webkit-border-radius: 100px; /* CHANGE RADIUS OF CIRCLE */
          -moz-border-radius: 100px; /* CHANGE RADIUS OF CIRCLE */
          border-radius: 100px; /* CHANGE RADIUS OF CIRCLE */
          box-shadow: 2px 1px 7px rgb(102, 102, 102); /* CHANGE SHADOW */
        } 
        .date_day { 
          display: block; 
          color:#333333; /* CHANGE DATE COLOUR*/
font-size: 24px; /* CHANGE FONT SIZE OF DAY */
          font-weight:normal; /* CHANGE TEXT STYLE - bold normal light */ 
          margin-top:-5px; 
          text-align:center; 
          
        } 
        .date_month { 
          display: block; 
          font-size: 15px; /* CHANGE FONT SIZE OF MONTH */
          font-weight:normal; /* CHANGE TEXT STYLE - bold normal light */
         color:#ccc; /* CHANGE MONTH COLOUR */ 
          margin-top:4px; 
          text-align:center; 
        } 
        .date_year { 
          display: block; 
          color:#333333; /* CHANGE YEAR COLOUR */ 
          font-size: 10px; /* CHANGE FONT SIZE OF YEAR */ 
          margin-top:-8px; 
          text-align:center; 
          
        } 
      </style>
    </b:if>

Perhatian

Nota Kaki : #thiscolour > you can change the css
korang boleh tukar background, color, font size , font :)




Selamat mencuba ^^







Monday, November 03, 2014






Portfolio : Fyra , The Travelover

Friday, October 03, 2014







                                 Details

Name        : Fyra Sharif

Links         : http://cendolovers.blogspot.com

Price         : RM45

Theme       : White Cream & Green

Interested   : PM at CikkMiraDotCom fanpage or
           
                   Whatsapp at 0199614857








Tutorial : Customize Comment box

Tuesday, September 09, 2014






Assalamualaikum,

Hey guys :)


Harap korang semua sihat . Harinih CM nak update tutorial . Ada tak yang nak comment box macam CM ? If ada korang boleh guna tuto nih :)

Blog Design : Tips pemilihan warna

Sunday, July 06, 2014








Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim

Hari nih CM nak bagi tips dalam pemilihan warna blog .

Okayy here we go .

Untuk nak nampak kan blog kita kemas . Kita kena guna maximum tiga kaler . So blog tak ade lah nampak serabut


Kad raya Cikkmiradotcom





Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim

Semua apa khabar?
Harap sihat lah hendaknya ye. Hari ni CM tengok ramai yang buat kad raya . So CM pon nak gak lah satu .

Mana lah tahu kot2 boleh exchange kad raya ke kan . Hehehe

New look again






Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim

CM tukar lagi . So nih new look blog CM . Template nih is not mine. CM cuma re design aje . Hehehe . 

CM rasa yang nih nampak lebih okay kot untuk komersialkan .

CM pon akan bukak satu lagi blog CM. Blog untuk jual design-design printable , biz card and macam2 lagi. Insyaallah.

Wajah Baru CikkMiraDotCom

Tuesday, June 10, 2014








Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim,


CM dah tukar lagi wajah blog CM


Kalinih kaler purple and blue. CM cuba nak komersialkan blog CM. Cm nak serious in blogging. Sebab tuh lah. CM dah survey style dari blogger luar negara . Cewah >.< Mostly dorang guna simple style je.

So CM guna lah simple style nih . Hope tak serabut and lebih kemas lah . If korang ade something yang perlu Cm upgrade dalam blog nih kasik tau je okay. Dont be shy.

Tukar lagi wajah blog CM

Wednesday, May 28, 2014






Assalamualaikum,
Bismillahirrahmanirrahim.

Huhu . Cm tukar lagi wajah blog CM . Asyik gatal tangan nak tukar aje . Haish . Pastu mula lah tido lambat . Haish.



Nih lah jadinya bila dah jumpa color baru . Memang CM akan ubah template .
Alhamdulillah CM dah habis edit 3 customer yang sebelum exam . Lama jugak dorang tunggu tuh . Harap penantian dorang berbaloi lah . Huk huk huk.


Monday, May 26, 2014



New look for this end semester

Wednesday, April 23, 2014





Assalamualaikum 
Bismillahhirrahmanirrahim .


Hello peeps !

Hehe . 

Dah lama dah CM tak update blog . Nak editting pon susah . Memandangkan kali nih short sem so memang susah lah .  Banyak assignment yang nak kena buat . Website and macam2 lah lagi . Belajar pon tak mana . Tak merasa pon situasi belajar tuh . But yang assingment website tuh I loike . Hehe . Assignment untuk buat poster pon ade . Kenapa CM edit blog CM? Sebab lepas habis sem nih CM ada cuti selama 3 minggu . And to filling up those days , CM nak bukak editting nya kedai kat fanpage FB . Not just service editting blog tapi untuk benda lain jugak . Before this CM jadi dropshipper untuk jual barang but tak aktif sangat . So kali nih CM nak buat yang CM tahu buat , editting! Nak jual cam button badge , flyers, business card or anything lah yang berkait dengan designing . Hehe . Nak kumpul duit . Who knows lepas nih CM boleh beli laptop Mac . Ohoii . Berangan . Hehe . 

Blog Editing Resources

Tuesday, April 01, 2014


Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim

Memandangkan saya amat lah jarang update CM punya blog and tutorial untuk anda semua . Dengan ini CM menge 'share' blog yang CM selalu jenguk and jadik panduan untuk CM editting CM punya blog . Moga dapat beri manfaat untuk mereka yang nak edit blog . Aiseh . Hee .

Senarai blog tutorial editting

  1. http://chocollyheart.blogspot.com/
  2. http://sibodohjangankacau.blogspot.com/
  3. http://hafizzulkafly.blogspot.com/
  4. http://nurulatiqahjaidin.blogspot.com/
  5. http://www.djogzs.com/
  6. http://www.infotechblogging.com/
  7. http://www.mybloggertricks.com/
  8. http://wanaseoby.blogspot.com/
  9. http://helplogger.blogspot.com/
  10. http://24work.blogspot.com/
  11. http://www.fizgraphic.com/
  12. http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/
  13. http://www.lyssasecret.com/
  14. http://www.duniashida.com/
  15. http://www.dayangdeno.com/

Itu lah antara blog yang CM selalu singgah . Tak ikot ranking yer . Main hentam keromo je tuh letak . Sambil2 ingat link nya . Hehe .Tiap hari CM akan jumpe blog and web baru yang ajar tentang CSS editting nih semua . Haa. So adalah ilmu baru . 


Semua belajar berperingkat takde terus pandai 


Insyaallah andai kata jumpe lagi CM akan kongsi yer








Blog untuk reader atau syok sendiri?

Wednesday, March 19, 2014





Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim


Tajuk kali nih yang CM (CikkMira)  nak bincang ialah berkenaan blog .

 Blog untuk reader ke or syok sendiri?

Sebenarnya benda nih dah lama bermain dalam pikiran CM . Eh ye ke?
Ye .
Dah lama dah benda nih bermain dalam pikiran CM . CM akan tertanya tanya gak apa sebenarnya fungsi blog nih . Sekadar sesuka ke ? Nak carik publisiti ke ? Ke just untuk nak famous ?

Sebelum nih Cm ada pemahaman yang salah jugak berkaitan blog nih . CM amik remeh je sal blog nih .
Ala blog aje pon kan bukannya apa . Tapi ternyata salah . Blog nih kalau nak tarik reader bukannya senang. Susah tau . Entry kenalah menarik . Tak boleh main belasah je . 

Friday, March 14, 2014


Tutorial : Sliding Panel

Thursday, March 13, 2014








Ade yang mintak saya ajar untuk buat sliding panel macam dalam blog saya nih. Huhu . Jadi harinih saya buat tutonya .

Portfolio : Nur Najihah and Fatin Farhanah

Monday, March 03, 2014



Assalamualaikum

Apa khabar ?

Dah lama tak update blog kan ? Hehe .


So arinih nak upadate pasal tempahan blog .

Alhamdulillah .

Dibawah nih ade hasil edit blog yang dah lama tertunggak sebab saya agak busy dengan kelas semua .

Tutorial: Disable right click without message

Wednesday, January 29, 2014



Tuto untuk yang tak berapa berkenan dengan copycat . >.< 

Tapi yang nih tanpa mesej okie . 

Ada yang tak suke ade mesej sebab serabut kan? jadi yang tak suke ade mesej boleh guna cara nih :D


Tutorial : Disable right click with message




Tutorial : Scrollbar di Blog Archive




Apa khabar ?
Hope korang sume baik baik .
 
Hari nih Cikk Mira nak ajar cara nak buat scroll kat Blog Archive. 
Kalau macam nih blog kita akan lebih kemas sikit . 
Kalau tak letak dia akan memanjang kan . And itu jugak akan memakan ruang . 


Tutorial : Border keliling Sidebar

Thursday, January 16, 2014








Comel kan blog beliau . Nak tengok secara live boleh pergini sini [Iman Zakaria Blog]


Hee . Okay nak ajar tuto untuk sidebar widget . 


Ada yang tanya macam mana nak buat sidebar putus putus tuh . 


Cara Cara

  1. DASHBOARD > TEMPLATE > EDIT HTML > HIGHLIGHT WORDS > TEKAN CTRL F
  2. Cari code .sidebar .widget-content {
  3. Paste kan code nih bawah dia 
  4. border: 1px dashed #FFACCC;


Siap ^_^
#nota kaki : yang di highlight tuh boleh tukar yer dear . 
kaler nih : Saiz ketebalan dia
kaler nih : Tukar warna pilihan anda

Tutorial : Scroll bar version 2





 .

Design : Business Project

Monday, January 13, 2014



Apo kabo demo tuh ? Ekeke . Harap sumo baik2 lah deh .

Hehe . Alhamdulillah ramai yang tanya pasal bisness tuh . Bisness ape? Tekan sini  

Sebelum nih saya busy sebab saya ada buat assignment untuk business project yang saya amik untuk foundation nih . 

Kumpulan kami kena pilih satu jenama or brand nih and buatkan satu nafas baru lah . Lebih kurang camtuh lah uolss . So kumpulan kami pilih Dutch Lady . Uhuhu .

Latest Instagrams

© CikkMiraDotCom. Design by FCD.