Freebies : Border keliling blog

Thursday, November 14, 2013


Weee. Bila tahap keboringan meninggi . Hee . So arinih saya nak share border yang saya guna in my blog NOW. 






so ini lah dia . seketul or satu nih je lah .

http://i.imgur.com/Cz42zIW.png


sizenya ialah 1000px;

Cara guna bagi mereka yang tak tahu :)

  1. DASHBOARD > TEMPLATE > EDIT HTML 
  2. Highlignt mana code and tekan Ctrl +F
  3. Carik code nih #content-wrapper {
  4. #content-wrapper {
    width: 1000px;
    margin: 0 auto;
    padding: 0 0 15px;
    text-align: left;
    background: url(http://i.imgur.com/Cz42zIW.png) repeat-y;
    }

    #main-wrapper {
    width: 600px;
    margin-top: 10px;
    margin-right:45px;
    border: 0px solid #FFACCC;
    border-radius: 25px;
    float: right;
    word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
    overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
    }
    #sidebar-wrapper {
    width: 300px;
    float: left;
    margin-top: 10px;
    margin-left: 32px;
    word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
    overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
    }
  5. Tukarkan semua code diatas yek :)
  6. Dah ? Bagus . \(^_^)/  Preview dulu and save yer .Jadik tak ? Ingat tau hanya sesuai untuk blog yang berukuran 1000px sahaja . Ini untuk template DENIM
  7. kalau nak lagi kemas n nampak teratur boleh kecikkan main wrapper or sidebar wrapper ikut kesesuaian blog . ^^ Highlight kaler biru tuh untuk ditukar okay :D

Selamat mencuba






19 comments

  1. cute Nye blog nih :) sejuk mata tgk biru2 ni :)

    ReplyDelete
  2. Done,jadi .. :) tq , suka sangat :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome :D Terima kasih sudi guna ^^

      Delete
  3. rajin ye buat tutor..keep it up dear,hihi

    ReplyDelete
  4. best tuto ni, nanti bila nak edit blog anne datang tengok tuto kat sini lagi.. hihi.. thanks! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay dear :) SElamat mencuba yer nanty :)

      Delete
  5. Lawanya kak ^^ ;) Jemput join :) http://sebabakusabrina.blogspot.com/2013/11/end-year-giveaway-by-sabrina-sa-nur.html

    ReplyDelete
  6. alaa. tak reti. huhu.. asl nk buat mesti tak menjadi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lagi . Tapi nih untuk template denim sahaja tau :)

      Delete
  7. hope akak dapat follow back my blog http://alfirahana.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum..mira
    saya guna tuto nie..
    tercari2 macamna nak letak border tu pastu tetiba bawak
    msuk blog awk
    thank sbb kongsi yer

    ReplyDelete

Hey ! Jangan Lupa Tinggalkan Komen Tau ♥

Latest Instagrams

© CikkMiraDotCom. Design by FCD.