Tutorial: Buang navigation bar

Tuesday, September 24, 2013





Blog sape ada seperti yang di bawah



Itu lah navigation bar


Bila ada kat blog , buat blog nampak buroks . Tuh pendapat sayalah . Setiap orang ada pendapat masing masing ^_^


Nak buang ? Kalau nak buang ikot steps di bawah.

  1. Dashboard > Design > Edit Html
  2. Copy and paste code  ni okie.
      #navbar-iframe {
      display: none !important;
      }

    Nak paste kat mana? 

    Paste macam nih :

    Contoh:
    -----------------------------------------------
    Blogger Template Style
    Name:     Denim
    Designer: Darren Delaye 
    URL:      www.DarrenDelaye.com
    Date:     11 Jul 2006
    -----------------------------------------------*/
    #navbar-iframe {
    display:none;
    }



    Preview dlu . Okay ? Save . Done ! ^_^






    Tutorial : Tukar background blog




    How to change your background blog?

    Below is the steps :


    Steps


    1. Dashboard > Template > Edit HTML 
    2. Highlight any code dan tekan ctrl+F 
    3. Cari code body{
    4. Nampak bawah body tuh ada tak code background: $bgColor; atau lebih kurang code tuh
    5. Tukar background: $bgColor;  kepada background:url(URL BACKGROUND);
    6. URL BACKGROUND  tuh korang boleh tukar dengan url background yang korang nak.
    7. Bagi yang takde code background , korang terus tambah background:url(URL BACKGROUND);
    8. Preview dlu . Kalau jadik save
    9. Done ! ^_^

    Selamat mencuba. :)


    Freebies : Font Shape





    Harinih saya nak share font shape . Harapnya dapat mebantu korang dalam mengedit blog korang yer . Atau mendesign ape2 . Let's proceed

    Tutorial : Customize Lightbox in Blogspot

    Sunday, September 22, 2013











    ataupon macam blog saya bila korang tekan gambar atas tuh . ^^


    STEPS

    1. Korang pergi ke DASHBOARD >> HTML >> TEMPLATE
    2. Dah ? Korang hightlight mana2 kod korang dan tekan ctrl+F
    3. Korang cari kod  ]]></b:skin>

    /* Blogger Lightbox
    ----------------------------------------------- */
    /* Background Color */
    .CSS_LIGHTBOX_BG_MASK {
    background-color: #ffffff !important;
    background-image: url(url background korang) !important;
    opacity: 0.8 !important;
    filter: alpha(opacity=90) !important;
    }
    /* Images Border */
    .CSS_LIGHTBOX_SCALED_IMAGE_IMG {
    outline: 0px solid #fff !important;
    -webkit-border-radius: 10px;
    -moz-border-radius: 10px;
    border-radius: 10px;
    -webkit-box-shadow: 0px 0px 5px #000000;
    -moz-box-shadow: 0px 0px 5px #000000;
    box-shadow: 0px 0px 5px #000000;
    }
    /* Close Button */
    .CSS_LIGHTBOX_BTN_CLOSE {
    background: url(http://i.imgur.com/n4N3a.png) no-repeat !important;
    width: 24px !important;
    height: 24px !important;
    }
    /* Thumbnails Bar Color */
    .CSS_LIGHTBOX_FILMSTRIP {
    background-color: #eaeaea !important;
    }
    /* Text Color */
    .CSS_LIGHTBOX_ATTRIBUTION_INFO, .CSS_LIGHTBOX_ATTRIBUTION_LINK {
    color: #000 !important;
    }
    /* Index Info (number of images) */
    .CSS_LIGHTBOX_INDEX_INFO {
    color: #555555 !important;
    }


    Paste atas  ]]></b:skin>


    Preview tau . Okay ? Dah siap ^_^

    Nota kaki : Kuning : background korang nak
                      Oren : image close button
                      Biru : warna background korang
                      Purple : Warna font yang korang nak (sini)

    Yang berwarna tuh yang korang boleh edit tau . ^_^

    Kalau ada pape tanya je okay .




    Tutorial : Delete dot and dashed below post footer in blogspot

    Sunday, September 01, 2013




    Tutorial kali nih tentang cara nak buang dot nad dashed untuk simple template . 


    The dot and the dashed are little bit disturbing.

    Bagi yang dah edit blog dashed and dot nih boleh mencacatkan rupa blog anda . Jadi saya sarankan anda buang dot and dashed nih .








    Kita nak hilangkan yang dot2 dan dashed tuh lah .



    Well , saya dah terjumpa satu tutorial untuk delete benda tuh . Alang alang dah jumpa baik kongsi kan . ^^v





    DASHED LINE


    1. Macam biasa save dlu template korang takut terjadi ape2 . cheq ta mo tanggung na . Tapi Insyaallah okay2 je.

    2. Sekarang nak cari kod . Highlight words and then tekan ctrl+F


    3. Cari code .footer-outer{





    4. Delete dashed yang di highlight macam gambar di atas .


    5 . Preview . Kalau jadi save k ! :)



    DOTTED LINE


    6.  Untuk yang ini tekan ctrl+F dan cari code .blog-pager { 


    7. Dah jumpa ? Kalau jumpa buang code $(paging.background) macam gambar dibawah.




    Buang semua code tuh tau biar tinggal ini sahaja



    .blog-pager {
    }



    8 . Preview dlu . Jadi ? Then Save ! Siap :)



    ps: Maybe ada yang dah tahu . Bagi yang tak tahu boleh lah guna . :) Saya terlupa password yahoo . Bagus kan =.='


    source : clothedmuch



    Latest Instagrams

    © CikkMiraDotCom. Design by FCD.